Reglering och tillstånd när du kör någon annans fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Vinter- och sommardäck datum!

Längre ner i artikeln ser du vilka datum som gäller

Byta till sommar- och vinterdäck – vilket datum gäller för respektive årstid?

I vårt land Sverige har vi flera årstider vilket i sig är något många tycker både är trevligt och härligt. En del länder kan inte unna sig denna ”lyx” med flera årstider. En del har bara en årstid och en del länder kanske har två årstider som de kallar för torrsäsong och regnsäsong. Skulle vi i Sverige dela upp våra årstider enligt andra länders årstider kanske vi skulle få fler än bara fyra stycken.

Men med flera årstider i vårt land så blir väglaget också annorlunda och därför behöver vi enligt lag anpassa våra bilar till det väder som råder – med andra ord behöver vi byta däck på våra bilar och fordon för att inte fordonen ska utgöra en livsfara på våra vägar samtidigt som vi inte heller vill förstöra våra vägar med dubbdäck på somrarna så har vi förbud för även det.

Längre ner i artikel berätta vi vilka datum du måste ha koll på.

När det är dags för att byta till sommardäck så kallar man detta egentligen för ett förbud mot dubbdäck

Vinterdäck datum – när måste man ha vinterdäck?

Mellan 1 december och 31 mars är det ett krav med stöd i lagen att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterdäck så syftar man på både dubbdäck och friktionsdäck. Friktionsdäck kallas ibland för året runt däck.

Sommardäck datum – när är det alltså ett förbud mot dubbdäck?

När man pratar om sommardäck så menar man egentligen ett förbud mot dubbdäck. Det är alltså förbjudet enligt lag att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Friktionsdäck är också sommardäck därav kallas dessa året runt däck.

Krav vinterdäck (dubbdäck och friktion)Förbud dubbdäck
1 dec – 31 mars16 apr – 30 sep

Här nedan finns ytterligare information om vinterdäck samt sommardäck tillsammans med definitioner och krav tillsammans med förbud

Läs mer här nedan för att ta del av viktigt information.

Definition av vinterväglag

Definitionen av vinterväglag är följande: om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

När du får använda vinterdäck (dubbdäck och friktion)

  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars.
  • Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april.

När får du inte använda dubbdäck

  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck som ibland även kallas för året runt däck med anledning av att dessa även är tillåtna att använda under sommaren. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon enligt lag och det är förbjudet att kombinera dessa däck. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Om bilen drar ett släpp – vilka däck behöver släppet ha?

Släpet får aldrig ha sämre däck än vad bilen har. Med sämre däck menar man att odubbade friktionsdäck är sämre än dubbade däck.

Alltså om bilen har dubbade däck måste släpet också ha det.

Har bilen odubbade friktionsdäck så får släppet antingen ha odubbade friktionsdäck eller dubbade däck.

Detta är mycket viktigt eftersom att släpet aldrig får ha sämre väggrepp än bilen. Bl.a. för att släpet inte får ha sämre väggrepp än bilen vid exempelvis inbromsning där släppet kan sladda.

Vad är det för krav på mönsterdjup för vinterdäck

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Det krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon.

Bästa däcken bak

De bästa däcken med det störtsta mönsterdjupet eller dubb utskicket bör/ska vara monterade bak på fordonet då detta minskar risken för slaff när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Gäller vinterdäck även för utländska fordon?

Många länder i Europa har ett totalförbud mot dubbade däck året runt. Det är alltså i princip dubbfria däck på samtliga fordon i Europa. Reser dock dessa fordon in i Sverige är det svensk lag som vinterdäck som gäller.

Dubbdäckförbud även på vintertid på vissa gator

Det finns förbud mot dubbdäck på vissa platser även på vintertid

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer i Sverige. Där tillåts endast friktionsdäck även under vintertid. Den eller de som eventuellt bryter mot dessa reglerna riskerar böter på 1 000 kronor.

Det är skyltat innan man kör in på vägarna vilka regler som gäller.

Undantag från användning av vinterdäck även under vintertid

Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck i vissa fall, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år.