Reglering vid utlånade fordon

”Hyresavtal för fordon i ett brukarkort”

Hyresavtal

Hyresavtal för fordon

Brukarkort fungerar även som ett hyresavtal vid eventuella hyreskostnader för användning av fordon mellan två parter. Genom brukarkortet kan parterna tydligt reglera kostnaderna.

Hyr du ut bilen till någon?

Det kan vara viktigt att du dokumenterar hyreskostnaderna i ett hyresavtal vid uthyrning av din bil. Ett korrekt utformat hyresavtal hjälper till att förhindra missförstånd, konflikter och tvister längre fram och är avgörande för att fastställa de ekonomiska förpliktelserna mellan parterna.

Därtill är det viktigt att dokumentera de inkomstbaserade som är skattepliktig.

Hyra bil av privatperson

Det har blivit allt vanligare att människor väljer att hyra bilar av privatpersoner som finns i sin närmaste omkrets.

När du hyr en bil privat är det viktigt att klargöra hyresvillkoren, inklusive kostnader och hyresperiod, samt se till att avtalet är skriftligt dokumenterat för att undvika missförstånd.

Får man hyra ut bil privat?

Ja, du får hyra ut din bil privat. Tänk dock på att när du erhåller betalning för att hyra ut din bil betraktas ersättningen som du får från uthyrningen som en skattepliktig inkomst. Den ska vanligtvis redovisas i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Är din uthyrning regelbunden kan du också behöva deklarera och betala moms.

Använd brukarkort vid uthyrning av bil

Du skaffar ett brukarkort enkelt online när du ska hyra ut din bil privat. Alla nödvändiga uppgifter antecknas såsom uppgifter om hyreskostnader, hyresperiod samt uppgifter om bilägaren och den som hyr bilen.

Användningen av brukarkort skapar en ordnad uthyrning för alla parter.