Reglering av utlånade fordon

”Vem betalar fordonsskatten”

Avtal

Avtal för fordonsskatt

Använd brukarkort för att tydligt fastställa ansvarsfördelningen för fordonsskatt vid utlåning av ett fordon.

Vem ska betala fordonsskatten

Vid utlåning av ett fordon, uppstår direkta kostnader i form av fordonsskatt för ägaren. Om du planerar att låna ut fordonet, kan du klargöra ansvarsfördelningen för fordonsskatten.

Hur mycket skatt du ska betala beror på fordonets drivmedel och hur mycket koldioxid det släpper ut, eller vilken typ av fordon det är och skattevikten.

Vad är fordonsskatt

Fordonsskatt är en obligatorisk avgift som betalas till staten via Transportstyrelsen och har varit i kraft sedan 1922 för alla fordon som inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade.

Fordonsskattgäller för de flesta motordrivna fordon som personbilar, bussar, lastbilar, motorcyklar, traktorer för att fordonet skall få användas på allmän väg.

Privatpersoner och företag

Många privatpersoner lånar bilar av andra privatpersoner. Företag och organisationer har även möjlighet att fastställa ansvarsfördelningen för fordonsskatten vid utlåning av ett fordon.

För att säkerställa vem som ska betala för fordonsskatten är det bra att upprätta ett brukarkort-avtal.

Fordonsskatt vid utlandskörningar

Om du använder en lånad bil under längre perioder, såsom när du pendlar mellan olika bostäder i olika länder eller gör långresor, kan du använda ett brukarkort. Det är alltid viktigt att i förväg fastställa ansvarsfördelningen för kostnaderna för att undvika eventuella problem.