Reglering av utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Vad är en bilpool och vad är det bra för?

Vi berättar mer om vad en bilpool är och hur det allmänt ser ut i en sådan bilpool

I en bilpool är det flera personer som tillsammans samsas om en eller flera bilar och därav har namnet pool kommit att användas. I en bilpool så betalar man enbart för den tid då man faktiskt använder bilen. När bilen står stil betalar man ingenting. I en bilpool får man oftast beroende på aktör tillgång till nya och försäkrade bilar.

Tanken är att det ska vara enkelt och bekvämt

När man har anslutit sig till en bilpool så bokas bilen eller bilarna online på internet. Ibland via appar beroende på vilken aktör man väljer. Bilen öppnas sedan med mobiltelefonen eller ett smartcard.

Bilens dator håller sedan reda på hur mycket man kör och skickar uppgifter till ett datasystem som ser till att rätt person får sin räkning. 

Det finns olika bilpooler att ansluta sig till

Det finns två slags bilpooler att välja mellan i dagsläget.

  • Det finns föreningsdrivna bilpooler, där föreningen delar på några bilar. För att hålla nere kostnaderna delar medlemmarna också på föreningens arbetsuppgifter.

  • I allt fler städer finns det företag som driver bilpooler kommersiellt. Här är servicenivån och priset högre, men du slipper lägga ner eget arbete. Bilpoolsföretagen erbjuder sina bilar till både företag, förvaltningar och hushåll.    

Bilpool i företaget

En lång rad företag och kommuner ser över sina resor och transporter i sin jakt på besparingar. Många finner att bilpool är en effektiv transportlösning. De anställda kör säkra bilar, administrationen förenklas och kostnaderna minskar. Genom att handla upp en kommersiell bilpool överlåter man bilarna till proffs.

Bilpool hemma

Bilpool är lämpligt för dig som använder bil en eller ett par gånger i veckan och redan går, cyklar eller tar bussen till jobbet. En poolbil passar också utmärkt som andrabil. Självklart har du inte riktigt samma frihet med poolbilar som med en egen bil. Bilpool kräver en något högre grad av planering. I en pool har du möjlighet att välja bland flera olika bilmodeller.

Poolerna växer

I Sverige finns i dag bilpooler på ett 50-tal orter. I hela världen finns det bilpooler i över 500 städer och med hundratusentals människor anslutna. Allt fler får upp ögonen för det flexibla bilbruket. Ta en titt på bilpool.nu så får du se var bilarna finns, både i Sverige och i övriga världen.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.