Brukarkort.se

”Brukarkort, tillstånd köra någon annans fordon”

Inlägg

Låna bil till någon med skulder? Polisen beslagtar bilen vid uteblivet brukarkort för fordon

Viktigt meddelande: Tillstånd för att bruka någon annans bil. Ett brukarkort är ett tillstånd för dig som brukar ett fordon du inte äger. Läs mer.

Så här kan det se ut om bilen du lånar ut körs av en person med skulder – men lugn detta kan enkelt lösas med ett brukarkort för fordon som beställs hos brukarkort.se

Undvik att få bilen beslagtagen genom att beställa ett brukarkort här.

Polisen i Sverige beslagtar bilar som körs av annan än ägaren om den personen har skulder – Kronofogden utmäter sedan bilen på distans

Ett av polisens arbetsmetoder är som vi alla känner till att; kontrollera fordon som trafikerar våra gator i Sverige. I de allra flesta fall går allt smidigt till och föraren kan köra iväg utan några efterspel. Men ibland händer det att kontrollen resulterar i ett ärendenummer hos polisen samt Kronofogden.

Om ägaren av fordonet lånar ut bilen till någon som har skulder riskerar bilen att beslagtas då polisen lutar sig tillbaka mot en motivering i lagen ”du anses ha besittning över bilen” men, detta betyder inte per automatik att en person med skulder kos Kronofogden också skulle äga bilen. Polisen samt Kronofogden vill givetvis driva in en skuldsatt persons skulder på alla möjliga tänkbara sätt och eftersom att en då skuldsatt person kör bilen vill polisen så snabbt som möjligt med hjälp av Kronofogden beslagta bilen för att kunna driva in den skuld den skuldsatte har.

Är det den registrerade ägaren som äger bilen eller den skuldsatte som lånar bilen?

Hur vet man vem det är som äger bilen? Är det den registrerade ägaren i Transportstyrelsens register eller är det personen som lånar bilen?

Du bör först och främst ha i åtanke att alla parter arbetar för egna intressen och så bör även du göra. Om du vet med dig att du som exempelvis har skulder och lånar en bil faktiskt också gör det så är du givetvis inte ägaren av bilen.

Kronofogden och Polisen kommer vid första chans ha egna intressen och visst tycka att du som har skulder och kör en bil visst äger bilen.

Så här säger Johannes Paulsson hos Kronofogden. Han säger att det räcker inte med att bilen står registrerad i någon annans namn.
– Nej, bilregistret är bara en komponent, vi går inte strikt efter det. Det fuskas på alla möjliga sätt. De försöker komma undan sina skulder. Om nån har påträffats i bilen flera gånger vid olika tillfällen kan vi anta att bilen är i hans besittning. Med stöd av det kan vi utmäta bilen.

Om beslutet överklagas gör Kronofogdens en första prövning, och då kan bilen lämnas tillbaka inom tre veckor efter att bilen har hämtats. Men går ärendet vidare till tingsrätten, då kan det dröja ännu längre, beroende på hur lång handläggningstiden är.

Beställ ett brukarkort för fordon så kan du enkelt styrka att fordonet har lånats ut.

Brukarkort för fordon – en handling som styrker att bilen har lånats ut

Du behöver inte oroa dig, givetvis ska bilen kunna lånas ut till personer med skulder. Vare sig man lånar ut bilen till sin son, dotter eller vän med skulder så är det helt i sin ordning att få göra detta. Tänk dock alltid på att motparten inte kommer att tro på dig om du muntligt säger att bilen endast är utlånad utan det är alltid bättre att kunna styrka med aktuella handlingar att bilen har lånats. Ett brukarkort för fordon finns till just för detta ändamål – att kunna bevisa skriftligt att bilen har lånats ut och att föraren inte ska anses vara ägaren.

En förare med skulder som lånar en bil och kan uppvisa ett brukarkort för fordon till kontrollerande polis har mycket starka bevis för att bilen inte ägs av honom.

Klicka här för att beställa ett brukarkort för fordon.

Tillstånd för att bruka någon annans bil

Ett brukarkort är ett tillstånd som du skaffar när du lånar en bil från någon eller om du ska låna ut en bil. Brukarkortet kan skaffas för samtliga registrerade fordon och visar att du har fått tillåtelse av ägaren att bruka bilen.

Viktigt meddelande: Tillstånd för att bruka någon annans bil. Ett brukarkort är ett tillstånd för dig som brukar ett fordon du inte äger. Läs mer.