Kronofogden får enligt lag utmäta bilar som körs av skuldsatta om dessa anses vara den rättmätiga ägaren – Polisen och Kronofogden kan alltså enligt lag strunta i vem som står som registrerad ägare i bilregistret – det finns dock inget förbud mot att låna ut bilar till skuldsatta och det går att skydda sig
Vem som faktiskt är ägaren av en bil är något Kronofogden utreder varje gång bilar beslagtas av polis i poliskontroller som sedan utmäts av Kronofogden med hjälp av polis. Vem som står som registrerad ägare i bilregistret är endast en indikation på vem som kan vara ägaren av bilen berättar Kronoinspektör Dennis Blomfeldt.
Polis och åklagare lutar sig mot formuleringen ”besittning”
Det är utsökningsbalken som reglerar vad som får utmätas. Enligt lagen kan bilar utmätas om fordonet är i dennes besittning. Vilket betyder att den den skuldsatta har tillgång till bilen. Så om en förare kör exempelvis pappas bil så kan polisen och kronofogden i en samordnad aktion beslagta och utmäta bilen trots att man faktiskt bara har lånat bilen en kort stund där man lutar sig mot formuleringen: du anses ha besittning över bilen därför beslagtar vi den och utmäter den.
– När lagstiftaren skrev lagen har man tagit höjd för att man kan skriva sin bil på precis vem som helst för att undvika utmätning.
Det går att skydda sig – du behöver styrka att du faktiskt lånar bilen eller har lånat ut bilen
Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns ett förbud mot att låna ut sin bil till exempelvis sin skuldsatte son. Det vore helt tokigt om ett sådant förbud ens skulle existera. Vad man måste tänka på är att polisen och kronofogden endast vill arbeta effektivt: beslagta och utmät direkt för att inte den skuldsatte ska kunna smita. Kan du dock påvisa att bilen faktiskt endast har lånats ut så har du ett bra argument för att bilen inte ska beslagtas och utmätas.