Reglering vid utlånade fordon

”Brukarkort, tillstånd köra någon annans fordon”

Inlägg

Köra bil på Gran Canaria

Brukarkort för fordon: Reglering vid utlånade fordon. Ett brukarkort finns till för dig som kör en bil som du själv inte äger. Gäller för privatpersoner och företag. Läs mer.

För att köra bil på Gran Canaria måste man följa samma regler som i Spanien. Det innebär att besökare från EU-länder endast behöver sitt nationella körkort för att köra på ön. För att hyra en bil krävs också ett giltigt pass eller ID-kort och ett kreditkort/bankort.

Gran Canaria präglas av sitt varierande och kuperade terräng, vilket innebär att många av öns vägar kan vara kurviga och smala. Det är vanligt att behöva köra med sänkt hastighet och vara förberedd på mötande trafik. De främsta motorvägarna på ön är GC1 som sträcker sig från Las Palmas till Arguineguin och GC2 som går från Las Palmas till Agaete.

Innan du bokar en hyrbil på Gran Canaria är det bra att verifiera hos biluthyrningsföretaget om ett kreditkort krävs. Kravet på att ha ett kreditkort kan variera mellan olika hyrbilsföretag, och det är viktigt att få klarhet i detta innan du bokar din bil.

Viktiga saker att tänka på

  1. Körkort och dokumentation: Ha ditt giltiga körkort och nödvändig dokumentation med dig när du kör, inklusive pass eller ID-kort samt hyreskontrakt och försäkringsdokument om du hyr en bil.
  2. Högertrafik: Gran Canaria följer högertrafik så som i Sverige.
  3. Vägskyltar och hastighetsbegränsningar: Var uppmärksam på vägskyltar och respektera de gällande hastighetsbegränsningarna.
  4. Parkering: Respektera parkeringsregler och undvik att parkera på ställen där det är förbjudet. Se även till att betala eventuella parkeringsavgifter om det är ett krav.
  5. Branta backar och smala vägar: Gran Canaria har många branta och kurviga vägar, så det är viktigt att vara försiktig och anpassa hastigheten efter terrängen. Vissa vägar kan vara smala och kräva extra uppmärksamhet när du möter andra fordon.
  6. Väderförhållanden: Var beredd på snabba väderförändringar, särskilt i bergen. Regn och dimma kan förekomma, så kör försiktigt och använd dimljus vid behov.
  7. Alkohol och droger: Kör aldrig under påverkan av alkohol eller droger. Det är brottsligt.

Brukarkort – reglering av utlånade fordon

Ett brukarkort för fordon är ett samlingsnamn för reglering av utlånade fordon. Brukarkortet fungerar som ett avtal, en fullmakt, ett intyg, ett medgivande, ett tillstånd och ett hyresavtal där villkoren regleras i brukarkortet. Gäller för både privatpersoner och företag.

Brukarkort för fordon: Reglering vid utlånade fordon. Ett brukarkort finns till för dig som kör en bil som du själv inte äger. Gäller för privatpersoner och företag. Läs mer.