Reglering av utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Fullt Lagligt att Ändra Mätarställningen På Bilen

Manipulera bilens mätarställning – fullt lagligt, så länge du inte säljer bilen

Det finns inga lagar och regler i Sverige som förbjuder oss att manipulera våra bilars mätarställning. Juridiskt får du alltså vrida tillbaka mätarställningen till 0 körda kilometer om du så önskar och sedan besiktiga bilen med 0 körda kilometer. Det är helt upp till dig vad du vill göra med din bil. Ett straff ansvar kan först komma på tal när du säljer bilen och vilseleder någon i att tro att bilen har färre körda bil än vad bilen faktiskt har. Det är då ett solklart bedrägeri som kan straffas med fängelse.

Ansvar för att inte lura köpare när du säljer en bil som du vet att det har fuskats med – är ett solklart bedrägeri

I en värld där bilens värde ofta bedöms utifrån dess körda mil har fenomenet att justera mätarställningen blivit en taktik för att roffa åt sig ett högre försäljningspris. Att ”skruva tillbaka mätaren” eller ”manipulera mätarställningen” är uttryck som ofta används för att beskriva processen att digital med instrument ge sken av att en bil har färre mil på nacken än vad den faktiskt har. Målet för bedragarna? Att blåsa upp fordonets marknadsvärde till vinning för gärningsmannen.

En farfar förklädd till en tonåring

Förställ dig ett scenario där en bilägare som med vetskapen om att varje extra milantal på bilen kan minska bilens försäljningspris beslutar sig för att justera mätarställningen så att hans gamle bil som vi kan kalla för farfar inför en potentiell köpare manipuleras för att se ut som en ung tonåring för en stund. Men så fort låtsas tonåringen granskas mer noggrant ser man mer tydligt att det är en gammal farfar som gömmer sig bakom skiner.

Genom att ”vrida tillbaka klockan” kan bedragarna presentera ett fordon som för ett ögonblick ser yngre ut och mindre använd än det i verkligheten faktiskt är.

Även om fusk med mätarställningen kan tyckas vara en lockande genväg till ungdomen för att öka bilens värde så öppnar det tyvärr upp en ask av juridiska och moraliska brottsrubriceringar.

Bedrägeri som skadar bilbranschen och dess transparens

I Sverige betraktas manipulation av mätarställningen på en bil som ett bedrägeri när man först ska sälja bilen till någon i ett vinstsyfte där gärningsmannen alltså måste förmedla ett budskap som inte överensstämmer med verkligheten. Den vilseledes handling ska ha lett till vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde. Att vrida tillbaka mätaren på en bil, sälja den och därigenom betinga sig ett högre pris än bilen egentligen är värd pga att köparen felaktigt tror att bilen har gått färre mil än den har gjort är ett solklart fall av bedrägeri. Genom sitt handlande förmedlar säljaren ett felaktigt budskap till köparen och genom att köparen betalar ett för högt pris lider denne skada medan det innebär en vinning för säljaren.

Detta bedrägeri blir särskilt tydligt vid försäljningstillfället. Om en säljare lyckas ”sälja tonåringen” genom att presentera en falskt och lägra antal körda mil och köparen nappar på detta så kryssar säljaren över gränsen till bedrägeri. Det räcker alltså inte med att bara ha ”fuskat med mätaren”; bedrägeriet fullbordas när det finns en avsikt att vilseleda och därigenom skada en annan part när man säljer bilen.

Fördömer fusk med mätarställningen på bilar

Även om det är tekniskt möjligt att vrida tillbaka mätaren för sin bil så förblir detta en handling som är omoralisk, oetiskt och bedräglig. Lagstiftare, biltillverkare, bilköpare och många fler fördömer givetvis sådana handlingar som är orättvisa och vilseledande.

I en tid där transparens och ärlighet värderas högt i vårt samhälle så står det klart att att ”skruva tillbaka mätaren” är en kortsiktig lösning för säljaren som kan få långsiktiga konsekvenser för flera ägare i framtiden.

Här kan du läsa mer om bedrägeri i brottsbalken

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.