Reglering och tillstånd när du kör någon annans fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Fortkörning: måste jag berätta vem som körde bilen?

Har du fått ett brev från polisen där du tillfrågas om att berätta och uppge vem det var som körde din bil i samband med en registrerad fortkörning?

När man lånar ut sin bil som sedermera används för att köra lite extra fort med för att därefter fastna på bild i en fortkörningskamera så har polisen bara fordonets uppgifter att gå på och kontaktar då ägaren till fordonet för att avgöra/utreda vem det är som har fastnat på bild.

Polisen brukar jämföra körkortsbilden fordonets ägare har i körkortsregistret med den bild som tagits av hastighetskameran. Matchar inte bilderna så kontaktar polisens utredare fordonets ägare och ställer frågan i ett brev:

Vem är föraren till bilen och vem var det du lånade ut bilen till undrar polisen?

Nu känner du ju givetvis att du inte alls vill berätta för polisen vem det var som körde för fort med din bil som sedan registrerades av en fartkamera. Polisens utredare har kontaktat dig (oftast brevledes) och det kan kännas nervöst.

Ska du berätta eller ska du inte berätta vem det var som körde din bil? Värdesätter du polisens arbete eller värdesätter du den relation du har med personen som du lånade din bil till.

Ska man göra rätt för sig eller ska man inte göra rätt för sig? Detta är en situation du själv behöver bedöma och utvärdera. De allra flesta besvarar inte polisens förfrågan med anledning av att det oftast är en mycket närstående person som har lånat bilen och kört för fort.

Måste jag berätta för polisen vem du var som körde bilen som fastande i en fartkamera – är det straffbart att låta bli?

Svaret är NEJ, du behöver inte berätta för polisen vem det var som lånade din bil. Du har inte skyldigheter att göra det och du kan inte straffas för att tiga.

Det är polisen som ansvarar för att utreda fortkörningar som registreras av fartkameror i Sverige och inte privatpersoner.

Vid registrerade fortkörningar så straffas detta med böter och det är endast föraren som kommer att bötfällas och inte ägaren av fordonet.

Om polisen under sin utredning inte självmant lyckas identifiera föraren så har polisen alltid som rutin att fråga ägaren av fordonet vem det var som körde bilen. Det finns alltså inga lagstadgade krav att berätta vem det var som körde bilen och tiger man brukar det oftast vara svårt för polisen att komma vidare i sin utredning.