Reglering av utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Får du övningsköra i hyrbil – vi reder ut

Övningsköra i hyrbil.
Hos några av hyrbilsbolagen i Sverige är det tillåtet att övningsköra, detta så länge transportstyrelsens regler kring övningskörning uppfylls. För att få övningsköra i en hyrbil måste både handledaren och den som övningskör stå på hyresavtal för hyrbilen. Vissa hyrbilsföretag kan komma att kräva att få se på ett giltigt körkortstillstånd för att tillåta uthyrningen.

Att övningsköra med en hyrbil i Sverige kan vara en praktisk och flexibel lösning för den som förbereder sig för körkortsprov eller helt enkelt vill förbättra sina körfärdigheter. Här är några viktiga aspekter att tänka på när du övningskör med en hyrbil i Sverige. För att få övningsköra med en hyrbil måste den som ska övningsköra uppfylla Transportstyrelsen regler. Det innebär att det ska finnas ett körkortstillstånd som är godkänt av Transportstyrelsen.

Den som är handledare för den person som ska övningsköra måste stå med på hyrbilsavtalet och vara godkänt handledare. Det innebär att handledaren måste ha gått introduktionsutbildningen och vara över 24 år gammal samt godkänt körkort i 5 av de senaste 10 åren.

Hyrbilsföretagens kontroll

Det är lagligt att börja övningsköra som 16 åring i Sverige och hyrbilsföretagen kommer att kontrollera att alla dokument är i sin ordning. Hyrbilsföretagen kontrollerar körkortstillstånd samt handledarens godkända introduktionsutbildning innan uthyrning kommer att ske för övningskörning.

Exempel på hyrbilsföretag som tillåter övningskörning

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.