Reglering av utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Dubbdäck datum – Svensk vinter – Ha koll på datum

Att ha koll på när man behöver byta däck är reglerat i lag och måste efterföljas.

Byta till vinterdäck och dubbdäck – vilket datum gäller?

I Sverige har vi flera årstider vilket i sig är väldigt trevligt men med dessa årstider blir väglaget annorlunda och därför behöver vi enligt lag anpassa våra bilar till det väder som råder – med andra ord behöver vi byta däck varje år-

Vilka datum för vinterdäck gäller?

Transportstyrelsen har satt upp specifika datum när det är dags att byta ut sommardäcken mot vinterdäck, och vilka datum som gäller för dubbdäck. Dock gäller det främst att se till väglaget och vädret där du bor – om det redan har blivit eller är vinterväglag där du är bosatt, behöver vinterdäcken monteras på. Vänta inte för länge med att byta till vinterdäck!

Vinterdäck datum

De datum som Transportstyrelsen har satt upp som krav på att ha vinterdäck är 1 december – 31 mars. Det kan dock vara som så att du måste byta innan 1 december om det redan har blivit vinterväglag där du befinner dig. Vänta inte för länge med detta.

Dubbdäck datum

Om du kör med dubbdäck är det bra att veta att dessa har ett längre spann gällande datum. Du får använda dubbdäck från 1 oktober till 15 april. Dock kan du tänja på datumen även här om vinterväglaget skulle komma fortare eller hålla i sig längre.

Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars.
Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april.

Skillnaden mellan friktionsdäck och dubbdäck

Det finns två typer av vinterdäck – friktionsdäck och dubbdäck. Friktionsdäcken är vinterdäck utan dubbar.

Vad anses som vinterväglag?

Vinterväglag räknas till is, snömodd, snö eller frost och kan uppkomma vid lite olika tidpunkter i Sverige eftersom vårt land är så avlångt. Det räcker med att det råder vinterväglag på vissa delar av vägarna för att betraktas som sådant. 

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.