Reglering och tillstånd när du kör någon annans fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Tankat fel bränsle – detta gäller

Har du tankat fel?
Har du tankat fel är du inte ensam om det. I Sverige sker nämligen cirka 20 000 feltankningar om året. När det sker en feltankning finns det en hel del du bör tänka på för att minimera skadorna på bilen och ekonomin.

Ta reda på vad du ska göra när du har tankat fel.

Det absolut viktigaste du ska tänka på!

  • Starta inte motorn när du har feltankat! Undvik att felaktig bränsle går in i bilen system, detta ger kraftiga skador på motorn. Vrid inte på tändningen så att bränslet går in i systemet.
  • Ordna med en omgående bärgning till verkstad! Det är viktigt att du inte kör bilen till närmaste verkstad utan skaffar bärgning.
  • Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Om du inte startar motorn kan det rädda bilen och du minimerar skadorna, i vissa fall kan bilen klara sig helt – så länge du inte startar motorn. När du inte startar motorn kan det räcka med att tömma fel bränsle ur systemet.

Vilken försäkring gäller vid feltankning

Olika försäkringsbolag har olika regler beroende på vilken försäkring du har tecknat. Hos vissa försäkringsbolag ingår feltankning. Hos andra försäkringsbolag måste du teckna en extra försäkring som täcker skador som kan uppkomma i samband med en feltankning.

Vanligtvis kan du få en tömning och rengöring av bränslesystemet. Du kan också få ersättning för rengöring av tank, behållare, ledningar och byte av bränslefilter.

Vad är värst bensin i diesel eller diesel i bensin

Bensinbilar klarar normalt sätt annan bränsle i motorn än vad dieselbilar klarar av. Att tanka bensin i en dieselbil orsakar därför oftast större skada än om du tankar diesel i en bensinbil.