Reglering av utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Startkablar – Så startar du bilen på rätt sätt

Hur använder man startkablar egentligen? Vi förklarar så du slipper göra fel och orsaka onödiga problem.

Att sitta fast med ett tomt bilbatteri är aldrig roligt, har man inte startkablar till hands kan det vara ännu jobbigare att leta rätt på dessa om man nu inte har en butik nära till hands. Förhoppningsvis har du redan startkablar i din bil och behöver nu bara leta rätt på någon snäll själ som vill låna ut sitt eget bilbatteri en stund så att du får möjlighet att starta igång din bil. Kanske är den en medtrafikant, en granne eller en vän.

Starta bilen med startkablar – viktigt!!!!!

När du startar bilen med startkablar behöver du först och främst tänka på en del säkerhetsdetaljer.

Det är mycket viktigt att kabeländarna inte kortsluts av misstag. I värsta fall kan detta leda till brand. Det är också nödvändigt att kontrollera att fordonet har samma spänning och att kablarna är på samma poler, dvs. negativ till negativ och positiv till positiv.

GÖR INTE MISSTAGET ATT SÄTTA PLUS TILL MINUS OCH VICE VERSA. Minus ska alltid vara på minus och plus ska alltid vara på plus.

Så här kopplar du startkablarna mellan två bilar:

1

Den bil som ska hjälpa till att starta bilen med urladdat batteri ska vara avstängt.

2

Anslut nu den röda kabeln mellan pluspolerna på båda bilarna. Anslut sedan den svarta kabeln från den startande bilens minuspol till en olackerad del av den mottagande bilens kaross så långt bort från batteriet som möjligt. Många moderna bilar har särskilt märkta karossdelar som används för detta ändamål.

3

Se till så att ingen människa är i närheten av och rör bilarna, batterierna eller kablarna. Det kan orsaka skada om en person olyckligt råkar omkoppla kablarna. Nu ska du starta bilen som laddar mottagarbilens batteri. Låt den givande bilens motor gå i några minuter.

4

Nu är det dags att stänga av den givande bilens motor.

5

Koppla bort alla startkablar i omvänd ordning. Ta bort den svarta minuspolen från den mottagande bilens kaross och koppla bort den svarta kabeln från den givande bilens batteri. Koppla sedan bort den röda pluspolen från den mottagande bilens batteri och sedan från den givande bilens batteri.

6

Försök nu att starta bilen som har fått starthjälp. Låt bilen vara igång i cirka 10-15 minuter så att bilbatteriet får tid på sig laddas upp ordentligt.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.