
Fordonsskatt är en avgift som ägare av fordon i Sverige måste betala årligen. Denna skatt är avsedd att bidra till finansieringen av vägunderhåll, trafiksäkerhet, och miljöåtgärder. Fordonsskatten varierar beroende på fordonets typ, storlek och miljöprestanda. Vissa fordon är undantagna fordonskatt.
Vad avgör vilka fordon som ska betala fordonsskatt
Fordonskatten i Sverige ska betalas och beräknas utifrån fordonets koldioxidutsläpp eller den totala vikten. Beroende på fordon så beräknas vikten eller hur mycket koldioxid (CO2) som fordonet släpper ut vid blandad körning. Du kan läsa mer om vad som avgör vilka fordon som ska betala fordonskatt hos Transportstyrelsen här.
Fordon som inte behöver betala fordonskatt
- motorcyklar, bussar, lastbilar och personbilar som är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik (åldern beräknas som skillnaden mellan fordonsåret* och innevarande kalenderår)
- mopeder
- traktorer klass II (jordbrukstraktorer)
- tunga terrängvagnar som inte används för transport av gods på andra vägar än enskilda
- motorredskap klass II, med högsta tjänstevikt 2 000 kg
- räddnings- och brandfordon, efter ansökan
- påhängsvagnar med en skattevikt över 3 000 kg, om de endast dras av personbilar, lastbilar eller bussar som är dieseldrivna eller av terminaltraktorer
- lätta släpvagnar med totalvikt högst 750 kg
- terrängskotrar
- snöskotrar
- terränghjulingar
Fordon som ska betala fordonskatt
- personbilar
- lastbilar
- bussar
- motorcyklar
- traktorer klass 1 (trafiktraktor)
- motorredskap
- släpvagnar (med en totalvikt av 751 kg eller mer)
- tunga terrängvagnar
Kolla fordonsskatt
Du kan kontrollera fordonskattens storlek online här:
Om du ska kontrollera fordonskatten för ett fordon som du äger, ser du beloppet online genom att logga in här. Du kan också använda appen Mina fordon.
Om du ska kontrollera fordonskatten för ett fordon som någon annan äger, ser du beloppet online genom att slå på registreringsnummer här.