Reglering av utlånade fordon

”Räkna ut momsen”

Momsräknare

Räkna ut vad momsen blir med vår momskalkylator

Räkna ut vad momsen blir (6, 12 eller 25 procent), som är det allra vanligaste i Sverige, med vår momskalkylator. Välj momssats, knappen in beloppet du vill räkna på så ser du vad summan blir; exklusive eller inklusive moms.

Två kolumner
Vertikalt
Horisontellt
Räkna ut momsen snabbt och enkelt
Sammanfattning
Namn Totalt
”{{getWooProductName}}” has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Dölj Visa

Snabb och enkel momsräknare – ladda även ner resultatet i en PDF fil 

Välkommen till vår användarvänliga online-momsberäknare, din ultimata resurs för att snabbt och enkelt räkna ut mervärdesskatt (moms). Oavsett om du är företagare, bokförare, eller bara nyfiken, har vi verktyget för dig. Med vår kalkylator kan du enkelt räkna ut moms, beräkna moms baklänges, och förstå de olika momssatserna som tillämpas i olika situationer.

Räkna ut moms

När du behöver lägga till moms på ett pris eller en kostnad, använd vår ”Räkna ut moms”-funktion. Ange bara det exklusiva beloppet och välj den tillämpliga momssatsen (till exempel 25%, 12%, 6% eller valfri momssats ) för att få det totala beloppet inklusive moms.

Räkna ut moms baklänges

Att räkna ut moms baklänges är lika enkelt. Denna funktion är perfekt för dig när du har ett pris som redan inkluderar moms och du vill ta reda på hur mycket av det totala beloppet som utgör själva momsen. 

Hur räknar man moms?

I Sverige tillämpas tre olika momssatser: 25%, 12%, och 6%, beroende på typen av varor eller tjänster som säljs. Att räkna ut moms är enkel matematik och här är hur du gör det för varje sats:

Att lägga till moms

För att lägga till moms på ett pris exklusive moms, multiplicerar du det ursprungliga beloppet med 1 plus momssatsen (uttryckt som decimal). Till exempel, om du säljer en vara för 100 kr och vill lägga till 25% moms, multiplicerar du 100 kr med 1.25. Det ger dig det totala beloppet inklusive moms, vilket i detta fall blir 125 kr.

Att räkna ut moms från ett totalbelopp

För att räkna ut hur mycket av det totala priset som är moms för varje sats, delar du det totala priset med 1 plus momssatsen (uttryckt som decimal), och subtraherar sedan det ursprungliga priset från resultatet. Använder vi exemplet ovan med ett totalpris på 125 kr och vill ta reda på hur mycket av detta som är 25% moms, gör vi så här: 125 kr dividerat med 1.25 ger oss det ursprungliga priset utan moms, 100 kr. Skillnaden mellan det totala priset och priset utan moms är momsen, vilket i detta fall är 25 kr.

Specifika Momssatser

  • 25% moms är standard och tillämpas på de flesta varor och tjänster.
  • 12% moms används för livsmedel, hotellövernattningar och vissa tjänster inom persontransport.
  • 6% moms tillämpas på böcker, tidningar, kulturevenemang och persontransporter över långa distanser.
 

För att beräkna inklusive eller exklusive moms med dessa satser, följ samma princip: Använd 1.12 för 12% moms och 1.06 för 6% moms när du lägger till moms, och dividera med motsvarande tal (1.12 respektive 1.06) för att räkna ut momsbeloppet från ett totalt inköpspris.

Genom att förstå dessa grundläggande principer för momsberäkning i Sverige kan företag och privatpersoner enkelt navigera i beräkningen av mervärdesskatt på varor och tjänster.

Hur räknar man ut momsen på en summa?

För att räkna ut momsen på en summa behöver du först veta momssatsen som tillämpas på summan. I Sverige är de vanligaste momssatserna 25%, 12%, och 6%. När du vet vilken sats som gäller, kan du använda en av två metoder beroende på om du vill beräkna hur mycket moms som behöver läggas till ett belopp exklusive moms, eller om du vill extrahera momsbeloppet från ett pris som redan inkluderar moms.

Lägga till moms på ett belopp exklusive moms

  1. Multiplicera beloppet med momssatsen (uttryckt som en decimal). Till exempel, för 25% moms, multiplicera med 0.25.
  2. Lägg till resultatet till det ursprungliga beloppet för att få det totala priset inklusive moms.
 

Exempel: Du har en vara som kostar 100 kr exklusive moms och vill lägga till 25% moms. Moms=100 kr×0.25=25 kr Moms=100 kr×0.25=25 kr Totalt inklusive moms=100 kr+25 kr=125 kr Totalt inklusive moms=100 kr+25 kr=125 kr

Beräkna moms från ett totalbelopp inklusive moms

  1. Dividera det totala beloppet med 1 plus momssatsen (uttryckt som en decimal) för att få beloppet exklusive moms.
  2. Subtrahera beloppet exklusive moms från det totala beloppet för att få momsbeloppet.
 

Exempel: Du har ett totalbelopp på 125 kr inklusive 25% moms och vill ta reda på hur mycket av detta som är moms.

  1. Beräkna först beloppet exklusive moms: Belopp exklusive moms=125 kr1.25=100 kr Belopp exklusive moms=1.25125 kr=100 kr
  2. Beräkna sedan momsbeloppet: Moms=125 kr−100 kr=25 kr Moms=125 kr−100 kr=25 kr
 

Dessa beräkningar hjälper dig att snabbt och enkelt förstå hur mycket moms som läggs till på ett pris eller hur mycket moms som ingår i ett totalpris.

Vad är baklängesmoms?

Baklängesmoms är en metod för att beräkna hur mycket moms som ingår i ett totalpris där momsen redan är inräknad. Detta är särskilt användbart för företagare och bokförare som behöver redovisa och dra av moms korrekt.

Varför 25% moms?

I Sverige är standardmomsen 25%, vilket tillämpas på de flesta varor och tjänster. Denna sats kan variera beroende på varans eller tjänstens natur, med reducerade satser som 12% eller 6% för specifika produkter som livsmedel, böcker och transporter.

Varför olika momssatser?

Olika momssatser tillämpas för att främja sociala och ekonomiska mål, som att göra vissa nödvändiga varor och tjänster mer tillgängliga för allmänheten. Det är viktigt att förstå vilken momssats som gäller för dina produkter eller tjänster för att korrekt prissätta dem och följa skattelagstiftningen.

Vår kalkylator är designad för att göra momsberäkningar snabba och smidiga, med tydliga instruktioner och användbar information för att hjälpa dig navigera i momsdjungeln. Oavsett om du undrar ”Hur räknar man ut momsen på en summa?” eller behöver utföra baklängesmomsberäkningar, är vår webbplats din online-kalkylator. Börja använda vår kalkylator idag för att förenkla dina momsberäkningar!