![](https://brukarkort.se/wp-content/uploads/2023/09/Kora-bil-pa-lattol.jpg)
Här kan du läsa om vilka gränsvärden som gäller för rattfylleri och vilka påföljder som kan bli aktuella för brottet.
Alkoholutandningsprov
Poliser, bilinspektörer, tullpersonal och personal hos kustbevakningen har rätt att utföra alkoholutandningsprov på väg i Sverige. Dessa har alltså laglig rätt att tvinga dig till ett alkoholutandningsprov.
Så går trafiknykterhetskontrollen till
Första steget i en trafiknykterhetskontroll är att fordonsföraren får blåsa i ett så kallat sållningsinstrument. Instrumentet ger utslag om alkoholhalten i utandningsluften är över godkänd gräns. Är värdet över gränsen är nästa steg att lämna utandningsprov i ett bevisinstrument.
Fordonsföraren får blåsa två gånger i bevisinstrumentet med 6-8 minuters mellanrum. Det sker vanligen på en polisstation eller i en polisbuss. Från de båda bevisproven räknar instrumentet ut ett medelvärde av alkoholhalten i utandningsluften. Detta medelvärde används senare som grund när en åklagare eller domstol beslutar om påföljd och när Transportstyrelsen beslutar om eventuell körkortsåterkallelse.
Rattfylleri
Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsen för omhändertaget körkort vid rattfylleri är från 0,15 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det är Transportstyrelsen som beslutar om återkallelse av ett körkort.
Påföljden för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader.