Reglering och tillstånd när du kör någon annans fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Handläggningstid och ansökan om alkolås

Vad gäller för alkolås?
Du som har fått eller riskerar att få ditt körkort återkallat på grund av en rattfylleri eller grovt rattfylleri kan i vissa fall få fortsätta köra bil. Detta gäller om du får ett godkänt alkolås installerat i din bil. För att kunna få ett alkolås måste du ansöka om det.

Vem har möjlighet att ansöka om ett alkolås?

Alla kan inte ansöka om ett alkolås, du som kan bli godkänd måste:

  • fått eller riskera att få ditt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri (orsakat av alkohol)
  • ha ett körkort från ett EES-land
  • vara permanent bosatt i Sverige.

Viktig information om alkolås

Tiden då du ska ha alkolåset installerat i bilen gäller i ett eller två år och räknas från den dagen du blir delgiven beslutet om godkänt alkolås.

Tänk på att Transportstyrelsen ställer höga krav på god skötsamhet under tiden för villkorstiden med alkolås. Det innebär att du inte för missköta dig annars kan beslutet om alkolås tas bort och ditt körkort återkallas.

Handläggningstid alkolås

Från att du ansöker om Ansökan om körkort med villkor om alkolås är handläggningstiden cirka 3 månader till att du beviljas. Detta förutsätter att du inte behöver komplettera med något i ärendet.

Om handläggningstiden för alkolås har tagit längre än 6 månader har du automatiskt rätt att begära att få ärendet avgjort inom 4 veckor. Du måste då skicka in en dröjsmålstalan här.

Så ansöker du om alkolås med villkor

Du ska beställa hem en blankett som du använder för att kunna ansöka om körkort med villkor om alkolås. När du får hem blanketten bifogas med en viljeförklaring samt ett läkarintyg.

Så här ansöker du:

  • Börja med att beställa hem ansökningsblanketten här.
  • Boka tid hos en läkare. Läkarintyget ska vara signerat av en läkare som specialiserar sig i psykiatri eller annan läkare som har hög kunskap och erfarenhet inom missbruksfrågor.
  • Tänk på att synskärpan ska skickas in separat och ska vara signerat av läkare, optiker eller behörig personal på trafikskola.
  • Om läkarbesöket tar lång tid att få igenom kan du skicka in viljeförklaring först och sedan kan du komplettera med ditt läkarintyg.
  • Efter att du har skickat in allt ska du avvakta ett beslut från Transportstyrelsen.