Reglering av utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Får bilen sticka ut från parkeringsrutan?

Måste man parkera så här perfekt eller går det bra att däcken är på eller utanför linjerna?

Många ställer stig frågan om man måste parkera inom parkeringsrutan eller om det går bra att bakpartiet hänger utanför rutan/linjerna?

Reglerna är rätt tydliga och här nedan hjälper vi till och beskriver vilka regler som gäller när man ska parkera sin bil eller husbil eller övrigt fordon inom parkeringsrutan.

För att en parkering ska anses vara godkänd och tillåten så krävs det att samtliga av fordonets hjul är inom parkeringsrutan. Skulle exempelvis husbilens bakparti vara utanför parkeringsrutan men samtliga hjul innanför parkeringsrutan så är detta helt i sin ordning så länge inget bakpartiet stör eller hindrar övrig trafik.

Det är alltid värt att komma ihåg att det är otillåtet att parkera på sådana sätt som stör och hindrar vår trafik. Om parkeringen stör övrig trafik så är den otillåten och man kan då således få en parkeringsböter för den otillåtna parkeringen.

Vad säger lagen?

Enligt 3 kapitlet 49 paragrafen trafikförordningen så beskrivs det tydligt att alla hjul måste vara parkerade inom rutan. Lagen säger vidare bara att inget fordon får parkera med något hjul utanför rutan.

Även om du parkerar helt rätt, d.v.s. inom rutan så kan fordonets bakdel ha ett överhäng över parkeringslinjerna och det kan då vara ett hinder som beskrivs i 3 kapitlet 47 paragrafen punkt 1 trafikförordningen.

Ett fordon får inte till någon del hindra eller störa övrig trafik, finns det då ett överhäng som kan störa eller hindra trafiken så är det ett hinder enligt paragrafen. Enligt 3 kapitalet 48 paragrafen trafikförordningen så står det exempelvis att fordon inte får stanna på cykelbanor och det vägs in om det skulle vara en cykelbana som bilens bakdel eller framdel för den delen hamnar på.

Skulle överhänget vara mot en buske eller äng eller något liknande som inte stör trafiken så är det då alltså inte något hinder i trafiken.

Lycka till med din parkering och glöm inte beställa ett brukarkort för er som kör en bil ni själva inte äger.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.