Tillstånd & avtal vid utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.

Dricka öl och köra bil – ett bra drag eller inte?

Ska du ut och köra bil? Rådet är då alltid att inte dricka. Hur påverkad du blir av en lättöl beror helt och håller på hur din kropp ser ut och det är då alltid svårt att avgöra om du kommer hålla dig inom lagens regler?

Framförs ett motordrivet fordon av en förare med 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften gör föraren sig skyldig till rattfylleri (4 § lag om straff för viss trafikbrott). Det är således inte mängden alkohol som är avgörande men snarare alkoholhalten i blodet respektive utandningsluften som avgör huruvida en lättöl på 2,9 % är för mycket eller inte. Som du säkert vet är vi människor olika tåliga för alkohol och du kan därför göra dig skyldig till brott genom att bara dricka en lättöl medans någon annan inte alls kommer att göra det.

Ha som regel att aldrig dricka alkohol samtidigt som du framför en bil

Förbränning av alkohol tar tid och går inte att påskynda. Till exempel tar det i snitt lite över två timmar att bli helt nykter efter att man druckit en 33 centiliters starköl.

Hur fort går alkohol ur kroppen? Sifforna nedan är ungefärliga och beräknade på en person som väger 70 kg.

Lättöl, 33 cl (2,2 %) 1 timme
Folköl, 50 cl (2,8 %) 1,5 – 2 timmar
Folköl, 33 cl (3,5 %)1,5 – 2 timmar
Folköl, 50 cl (3,5%)2 – 2,5 timmar
Starköl, 33 cl (5,0 %)2 – 2,5 timmar
Starköl, 50 cl (5,0 %)3 – 4 timmar
Glas vin, 12,5 cl (12 %) 2 – 2,5 timmar
Glas vin, 12,5 cl (13 %)2 -2,5 timmar
Flaska vin, 75 cl (13 %) 11 – 12 timmar
Sprit, 4 cl (40 %)2 – 2,5 timmar
Halv flaska sprit, 35 cl (40 %)16 – 17 timmar

Att dricka starkt kaffe, bada bastu eller röra på sig gör varken från eller till. Om du väger mer 70 kg går det en aning snabbare och väger du mindre än så går det lite långsammare.

Men bara för att alkoholen har lämnat kroppen är du inte är helt återställd. Behöver man vara skärpt bör man vänta längre. Exempelvis har personers förmåga att köra bil visat sig vara nedsatt med hela 20 procent, trots att testpersonerna varken haft alkohol kvar i kroppen eller känt sig bakfulla.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd, avtal, fullmakt, intyg, medgivande m.m. och gäller för utlånade fordon.

Gäller för både privatpersoner och företag.

Ett brukarkort för fordon är ett tillstånd och avtal m.m. för utlånade fordon. Gäller för privatpersoner och företag. Beställ brukarkort här.