Bilar är en central del av människors livsstil och samhällen runt om i Sverige. De representerar frihet, flexibilitet och äventyr. Många bilar är dyra och vi får allt färre parkeringar, vilket gör att hushållen kan gå ihop och dela på bilar. Det kallas bilföreningar och är en riktigt bra lösning för många i Sverige.
Det finns redan många bostadsrättsföreningar som delar på något motorfordon, vissa har båtar, andra har motorcyklar. Men det viktigaste fordonet av allt är bilen. Den tar oss dit vi måste åka, bland annat: sjukhusbesök, flygplatsen, jobbet, skolan och många andra viktiga platser.
Bilföreningar kan fungera lite olika men syftet är att bilföreningen likt en bostadsrättsförening inte ska gå med någon vinst. Att vara medlem i en bilförening är mycket billigare än att hyra en bil. En bilförening har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningen upplåta bilar till medlemmarna.
Så kan en bilföreningen fungera
Funderar du på att registrera en bilförening måste du först tänka på hur många medlemmar ni kommer att vara och hur många bilar ni behöver. Oftast behöver ni inte gå in med stora insatser för att köpa bilarna, utan man kan enkelt ta billån.
Ni kan få hjälp med att skapa stadgar som innehåller kostnader och avgifter för att kunna vara medlem. Exempel på kostnader kan vara en månadsavgift samt en insats för att bli medlem och om man går ur bilföreningen kan man få tillbaka insatsen. Utöver medlemsinsatsen ska ni sätta ett pris för varje körd kilometer samt ha en tidstaxa per timme med en maxtaxa per dygn, detta då man inte brukar ta betalt för sovande timmar.
Det som vanligtvis ingår i en bilförening är: bärgning vid skada / olycka om försäkring finns, Besiktning, tvätt, service, däckbyte, trängselavgifter.
Installera transponder för enklare fakturering
För enklare fakturering per kilometer och tidstaxa kan ni installera en transponder som mäter bilens aktiviteter, vilket gör att automatisk fakturering sedan kan ske till medlemmen. Vanliga priser kan vara från 1-5 kr per kilometer och dygnsbokning på allt från 120-500 kr beroende på bil och bilens kostnader. Ju billigare bilar desto billigare blir det för medlemmarna. Men om det är riktigt billiga bilar som inte tål mycket kan det bli höga kostnader för upprepade reparationer.
Övriga utlägg som en medlem behöver göra i form av bensin eller el kan variera mellan olika bilföreningar. Hos vissa bilföreningar kan bränsle ingå medan det hos andra är något medlemmen måste stå för.