Reglering vid utlånade fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Autogiro för vägavgiften (privatperson) – så här fungerar det

Brukarkort för fordon: Reglering vid utlånade fordon. Ett brukarkort finns till för dig som kör en bil som du själv inte äger. Gäller för privatpersoner och företag. Läs mer.

Som ägare av en lastbil har du möjlighet att registrera autogiro för betalning av den ordinarie vägavgiften. Denna avgift appliceras på lastbilar som antingen har en totalvikt på minst 12 ton, eller lastbilar med en totalvikt på minst 7 ton som är utrustade med en draganordning.

Tänk på att du som privatperson eller enskild firma endast kan anmäla autogiro direkt via din internetbank

Så här enkelt gör du det; När du väljer att teckna ett nytt autogiro i din internetbank så anger du Transportstyrelsen när du söker efter rätt mottagare. Du kan sedan välja för vilken skatt eller för vilken avgift du vill anmäla autogirot. Observera att de bankgironummer som gäller för autogiro som visas i internetbanken brukar skilja sig från de nummer som finns på Transportstyrelsen inbetalningskort.

Endast den ordinarie vägavgiften kan betalas med autogiro. För andra avgifter som är tillfälliga, exempelvis påställning, höjning av vägavgiften, ändring av användning eller påminnelser om vägavgift så ska du använda det inbetalningskort som skickas till dig som ägare av lastbilen.

Det är påställningsdatumet för lastbilen som bestämmer i vilken månad vägavgiften ska betalas. .

Autogiro för privatpersoner och enskilda företag

Autogirot omfattar automatiskt alla de lastbilar som du är registrerad ägare till. Om du köper en ny lastbil så kommer även den att automatiskt omfattas av autogirot nästa gång det är dags för dig att betala den ordinarie vägavgiften. 

Du kan inte betala vägavgift för någon annans lastbil via autogiro. För att kunna betala autogiro för fordon som tillhör en enskild firma registrerar du autogirot på dig själv.

Brukarkort – reglering av utlånade fordon

Ett brukarkort för fordon är ett samlingsnamn för reglering av utlånade fordon. Brukarkortet fungerar som ett avtal, en fullmakt, ett intyg, ett medgivande, ett tillstånd och ett hyresavtal där villkoren regleras i brukarkortet. Gäller för både privatpersoner och företag.

Brukarkort för fordon: Reglering vid utlånade fordon. Ett brukarkort finns till för dig som kör en bil som du själv inte äger. Gäller för privatpersoner och företag. Läs mer.