Reglering och tillstånd när du kör någon annans fordon

”Reglering vid utlånade fordon”

Inlägg

Autogiro för infrastrukturavgifter (privatperson) – så här fungerar det

Autogirobetalningar möjliggör automatisk överföring av infrastrukturavgifter direkt från ditt bankkonto till Transportstyrelsen.

Du som privatperson kan registrera dig för autogiro genom din internetbank.

Med autogiro tillåter du Transportstyrelsen att automatiskt debitera infrastrukturavgiften för ditt eller dina fordon vid passeringstidpunkten och direkt från det bankkonto, snabbt, smidigt och du slipper tänka på att manuellt betala avgifterna.

Endast privatpersoner och enskilda firmor har möjlighet att registrera sig för autogiro för att betala infrastrukturavgifter. Företag har inte detta alternativ i nuläget. Vill man veta om och när Transportstyrelsen kommer att erbjuda företag denna möjlighet behöver man direkt vända sig till deras kundtjänst.

Så här registrerar du dig för autogiro

Du skapar autogirot genom din internetbank. Välj Transportstyrelsen som mottagare och specificera vilken skatt eller avgift du önskar att registrera för autogiro. Observera att bankgironumren för autogiro skiljer sig från de som anges på inbetalningskorten.

För en mer miljövänlig och papperslös lösning så varför inte kombinera autogiro med e-avi för att få digitala fakturor istället för pappersfakturor hem i brevlådan. När autogiro är aktiverat så skickas alltid en makulerad version av inbetalningskortet. Registrera dig för e-faktura för infrastrukturavgiften via din internetbank för att få avin digitalt.

Viktigt att notera om infrastrukturavgiften

Autogirobetalningar dras automatiskt en (1) dag innan avgiften ska vara bokförd på Transportstyrelsens konto. Det specificerade beloppet framgår av avin som skickas till fordonsägaren. Om ingen avi mottagits, så kommer betalningen att genomföras ändå. För samlingsavisering dras totalsumman för alla fordon. Om kontot inte har tillräcklig täckning, görs ett andra försök att dra beloppet.

En förseningsavgift på 300 kronor per fordon tillkommer om betalningen inte är registrerad i tid på Transportstyrelsens konto. En ytterligare avgift på 500 kronor tillkommer om förseningsavgiften inte betalas i tid.

Fordon kan få körförbud om totala obetalda infrastrukturavgifter och eventuella försenings- och tilläggsavgifter överstiger 5 000 kronor, och om det har gått minst sex månader sedan beloppet senast borde ha betalats.