Så får du ett juridiskt korrekt anställningsavtal helt kostnadsfritt
För dig som är i behov av ett anställningsavtal som ska undertecknas av ansvarig hos företaget för en anställning så presenterar vi här flera alternativ där du direkt, online, kan skapa ett gratis anställningsavtal. Anställningsavtalet är helt kostnadsfritt att skapa och erhålles omgående.
Tidsbegränsad anställning
En tidsbegränsad anställning är ett anställningsavtal som gäller för en specifik tidsperiod. Detta kan vara för att täcka ett visst projekt, en viss säsong, eller en specifik uppgift. När perioden löper ut avslutas anställningen automatiskt utan att någon uppsägning behövs. Exempel på tidsbegränsade anställningar är vikariat, säsongsanställningar och projektanställningar. Tidsbegränsade anställningar regleras enligt Lagen om anställningsskydd (LAS), som fastställer de villkor under vilka en tidsbegränsad anställning kan användas.
Tillsvidareanställning
En tillsvidareanställning är den vanligaste och mest stabila formen av anställning i Sverige. Denna anställning har ingen fast slutpunkt och löper tills den sägs upp av antingen arbetsgivaren eller arbetstagaren. För att avsluta en tillsvidareanställning krävs en uppsägningstid, och det måste finnas saklig grund för att arbetsgivaren ska kunna säga upp anställningen, som exempelvis arbetsbrist eller personliga skäl. Tillsvidareanställning benämns ofta som ”fast anställning”.
Behovsanställning
En behovsanställning är en flexibel anställningsform där arbetstagaren bara kallas in vid behov. Det finns inga garanterade arbetstimmar, och arbetsgivaren kallar in den anställde när det finns arbete att utföra. Behovsanställningar är vanliga inom branscher som detaljhandel, restaurang och evenemang där arbetsbehovet kan variera kraftigt. Dessa anställningar är vanligtvis tidsbegränsade, men kan också utformas som löpande anställningar beroende på arbetsgivarens behov.
Provanställning
En provanställning är en anställningsform där arbetsgivaren har möjlighet att pröva den anställdes kompetens och lämplighet för arbetet under en begränsad tid, vanligtvis upp till sex månader. Under denna period kan både arbetsgivaren och den anställde avsluta anställningen utan att ange något särskilt skäl, och utan att någon uppsägningstid behöver följas. Om inte provanställningen avslutas eller övergår i en annan form av anställning efter prövotidens slut, övergår den automatiskt i en tillsvidareanställning.
Heltidsanställning
En heltidsanställning innebär att den anställde arbetar full tid enligt den standardiserade arbetstiden för branschen eller arbetsplatsen. I Sverige är heltidsarbete vanligtvis 40 timmar per vecka, men detta kan variera beroende på kollektivavtal eller överenskommelser mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. En heltidsanställning kan vara både tillsvidare eller tidsbegränsad.
Deltidsanställning
En deltidsanställning är en anställningsform där den anställde arbetar färre timmar än en heltidsanställning. Hur många timmar per vecka som räknas som deltid kan variera, men det är vanligt att deltidsanställda arbetar mellan 50 % och 75 % av en heltidstjänst. Deltidsanställningar kan vara ett alternativ för dem som vill kombinera arbete med studier, familjeliv eller andra åtaganden. Precis som heltidsanställningar kan deltidsanställningar vara tillsvidare eller tidsbegränsade.